Osobni Razvoj

     

U nastavku ćemo preporučiti za pročitati po našem izboru 12 najboljih self-help knjiga, odnosno 12 knjiga za osobni i profesionalni razvoj :

 1. Viktor Frankl – Čovjekovo traganje za smislom (Man’s Search for Meaning)
 2. Tony Robbins – Probudite diva u sebi (Awaken the Giant Within)
 3. Napoleon Hill – Misli i postani bogat (Think and grow rich)
 4. James Alan – Kako čovjek mišljaše (As a man thinketh)
 5. David J. Schwarttz – Čarolija razmišljanja na veliko (The Magic of Thinking Big)
 6. Colin Turner – Rođeni za uspjeh (Bor to Succeed)
 7. Deepak Chopra / Rudolf E. Tanzi – Supermozak (Superbrain)
 8. Tim Ferris – Četverosatni radni tjedan (4-Hour Workweek)
 9. Wallace D. Wattles – Znanost bogaćenja (The Science of Getting Rich)
 10. George S. Clason – Najbogatiji čovjek u Babilonu (Richest Man in Babylon)
 11. Robert Kiyosaki – Botati otac, sirmašni otac (Rich Dad Poor Dad)
 12. O.G Mandino – Najbolji trgovac na svijetu (The Greatest Salesman in the World)

SviPortali Tim – Slaven (mail: sviportali@gmail.com) 

     

“Uvijek težite biti  veći nego što jeste. Morate nadmašiti sami sebe. U svakom idućem djelovanju, na svakom idućem ispitu, pri svakom susretu, u svakoj idućoj misli nastojte biti bolji nego u prethodnima. Vi ste ono što jeste sada, ali u svakom času morate biti više od onoga što ste sada.” O.G. Mandino – Najveća zagonetka na svijetu

Svi smo robovi naših loših navika, koje smo nasljedili od naše obitelji i okoline te tako ostajemo zarobljeni u svojoj “zoni udobnosti”. Rast i razvoj iziskuju nešto nelagode, a dovoljne su male svakodnevne promjene koje mogu napraviti veliki pomak na bolje u našem životu tijekom godina. Ali morate biti iskreni prema sebi i priznati si gdje se sada nalazite.

“Ako želiš znati kako su tvoje misli izgledale u prošlosti, pogledaj svoje tijelo danas. Ako želiš znati kako će tvoje tijelo izgledati u budućnosti, pogledaj svoje misli danas.” Deepak Chopra


Metoda rješavanja problema:

 1. U čemu je problem?
 2. Što je uzrok problema?
 3. Koja su moguća rješenja?
 4. Koje je rješenje najbolje?

Osjetite strah, a ipak to učinite

Samo smo jednom na ovome svijetu. Kroz život možemo ili proći na prstima i nadati se da ćemo dočekati smrt izbjegavši veću bol ili možemo voditi ispunjen, potpun život u kojem postižemo svoje ciljeve i ostvarujemo najluđe snove.   Bob Proctor


Spalite svoje brodove 

Prije mnogo vremena jedan je veliki ratnik bio suočen sa situacijom koja ga je prisilila da donese odluku ključnu za uspjeh na bojnom polju. Svoje je jedinice trebao poslati u bitku protiv moćnog neprijatelja koji je brojčano nadmašivao njegovu vojsku. Ukrcao je svoje vojnike na brodove, doplovio do neprijateljske zemlje, iskrcao vojnike, istovario opremu te izdao zapovijed da se brodovi zapale. Obraćajući se svojim vojnicima prije prve bitke, rekao je: “Vidite kako naše brodove guta plamen. To znači da s ovih obala možemo otići živi samo kao pobjednici! Nemamo izbora – POBIJEDIT ĆEMO ILI UMRIJETI!” I pobijedili su.


Potencijal

Što se više neka osoba zadubljuje u potencijal ljudskog bića, više postaje svjesna toga koliko je velika; i što više ta osoba postaje svjesna svog potencijala, to će lakše izgraditi slike ideja ili stvari o kojima do sada nikad nije razmišljala.

Potpuni nadzor imate isključivo nad vlastitim mislima. To je najvažnija i najpoticajnija činjenica poznata čovjeku.

Život je ogroman dar tebi, iskoristi ga! Svaki dan nauči nešto novo.

     

Smijati se je rizik, da nas ne smatraju ludim.
Plakati je rizik, da nas ne smatraju sentimentalnim.
Tražiti pomoć je rizik, da ne pokažemo svoje pravo ja.
Pokazati svoje snove, ideje mnoštvu je rizik, da ih ne izgubimo.
Ljubiti je rizik, da nam ljubav ne bude vraćena.
Živjeti je rizik, da umremo.
Nadati se je rizik, da ne izgubimo nadu.
Pokušati je rizik, da nam ne bi uspjelo.
Riskirati moramo, jer je u životu najveći rizik, da ne riskiramo.
Čovjek koji ne riskira ne napravi ništa, nema ništa i nije ništa.
Lagano izbjegne trpljenje i žalost, ne može se učiti, osjećati, mijenjati se, rasti, ljubiti… živjeti.


U proteklih 33 dana svakog sam se jutra pogledao u ogledalo i zapitao: “Kad bi danas bio posljednji dan mog života, da li bih želio raditi to što danas namjeravam učiniti?” Kad god bi odgovor bio niječan previše dana za redom bilo mi je jasno da nešto moram promijeniti… gotovo sve – sva izvanjska očekivanja, sav ponos, svi strahovi od sramoćenja ili neuspjeha – te stvari naprosto nestaju kad se čovjek suoči sa smrću, a ostaje samo ono što je doista važno. Prisjećanje na činjenicu da ćete umrijeti najbolji je način koji mi je poznat da čovjek izbjegne zamku da misli kako nešto može izgubiti.  Steve Jobs


Sokrat – Test od tri sita

Jednog dana potraži Sokrata neki čovjek i reče: “Znaš li što sam čuo o tvome prijatelju?”

“Trenutak” odgovori Sokrat. “Prije nego što mi ispričaš volio bi da prođeš jedan brzi test. Da li si to što mi želiš reći prosijao kroz tri sita?”

“Tri sita?”

“Da” odgovori Sokrat.

“Prije nego ispričaš neke stvari o drugome, dobro je uzeti malo vremena i prosijati ono što želiš reći. To nazivam test od tri sita.

Prvo je SITO ISTINE. Da li si provjerio je li istina ono što mi želiš ispričati?”

“Ne, pa i nisam. Nisam vidio, samo sam čuo kako pričaju.”

“Dobro! Ne znaš da li je to istina”

Probajmo ponovo: pokušajmo prosijati drugačije, sada ćemo uzeti SITO DOBROTE. Ono što mi želiš ispričati o prijatelju, da li je to nešto dobro?”

“Ne, baš suprotno! Čuo sam kako se tvoj prijatelj loše ponio.”

“Dakle,” nastavi Sokrat, “želiš mi ispričati loše stvari o prijatelju, a nisi siguran jesu li istinite. To i nije baš ohrabrujuće! Još uvijek možeš proći test, jer je ostalo SITO KORISTI. “Da li je korisno ispričati mi sve što je moj prijatelj učinio?”

“Korisno? Pa i ne, ne vjerujem da bi ti to moglo koristiti.”

“Dakle,” zaključi Sokrat, “ono što mi želiš ispričati nije ISTINA, ni DOBRO, ni KORISNO, pa zašto bi mi onda pričao. Ne želim znati ništa od onoga što si mi htio ispričati, i tebi bi bilo bolje da sve to zaboraviš.”

Pharrell Williams (42) nije samo poznati pjevač, nego je i iznimno uspješan poduzetnik koji djeluje na nekoliko različitih područja.

Američki izvođač, producent, dizajner odjeće, interijera i nakita, autor te umjetnik – u posljednje vrijeme niže uspjeh za uspjehom, a u nedavnom intervjuu za Fast Company otkrio je kako se ne boji ničega. Znam što trebam izbjegavati. Volim proučavati svemir, no nemam potrebu ići tamo – izjavio je Pharrell i dodao još nekoliko tajni koje su ga dovele do titule mini mogula.

 1. Okreni svaki kamen – Pharrell Williams radi toliko različitih stvari i trudi se maksimalno sudjelovati u svakoj od njih. Uvijek je u potrazi za novim suradnjama, poznanstvima i poslovnim prilikama.
 2. U redu je biti drugačiji – Nemojte se suzdržavati ili pokušavati uklopiti u postojeće kalupe. Razmišljajte izvan okvira i argumentirano to živite. Pharrell tvrdi kako se oduvijek osjećao poput autsajdera, a tek kasnije je u tome pronašao snagu i inspiraciju.
 3. Budite strastveni u svom poslu – Ukoliko vas postojeći posao ne čini sretnima i ne budi strast u vama – promijenite karijeru. Izađite iz zone ugode i pokušajte s onime što vas posebno veseli i u čemu pronalazite smisao.
 4. Svaka vrata imaju ključ – Odnosno, svaki problem ima rješenje. Pharrellu je problem raditi s ljudima koji ga ne motiviraju, a s obzirom da muškarce svrstava upravo u tu kategoriju – surađuje u najvećoj mjeri s ženama (80 posto njegovih zaposlenika su žene).
 5. Okružite se ljudima od kojih možete učiti – Katkad je potrebno utišati svoj ego i jednostavno slušati, upijati i pitati za savjet one koji su uspješniji i zadovoljniji.
 6. Surađujte – Od mikro do makro razine. Surađujte sa svojim timom, ali i osluškujte potrebe svojih klijenata, obožavatelja, odnosno tržišta. Razgovarajte i uvažavajte sve oko sebe.
 7. Cijenite druge – Ne omalovažavajte tuđe vrijeme i trud. Slavni pjevač najpoznatiji je po svojoj skromnosti i izjavama u kojima nikada ne smatra samo sebe zaslužnim za uspjeh određenog projekta, nego ističe kako je za to zaslužan i vjerni tim ljudi koji rade za njega.

Vodi računa o MISLIMA, jer one postaju tvoj FOKUS;

Pazi na svoj FOKUS, jer on oblikuje tvoje IDEJE;

Vodi računa o svojim IDEJAMA, jer one postaju tvoja UVJERENJA;

Pazi na svoja UVJERENJA, jer ona oblikuju tvoja DJELA;

Vodi računa o svojim DJELIMA, jer ona postaju tvoje NAVIKE;

Pazi na svoje NAVIKE, jer one oblikuju tvoj IDENTITET;

Vodi računa o svom IDENTITETU, jer on određuje tvoju SUDBINU.

Prihvatite 100% odgovornosti za svoj život

To znači da se morate odreći svih vaših izgovora … svih svojih priča o tome kako ste vi žrtva … svih razloga zašto nešto ne možete i zašto niste to učinili do sada … i svih drugih vanjskih okolnosti.

Nije vaš šef kriv.

Nije kriva ekonomija i stanje u zemlji.

Nije kriv vaš supružnik.

Nije zato što nemate vremena ili novaca.

Sve se svodi na to da vi stvarate svoj život onakvim kakav jest!


Činite više

Uvijek pružite više nego što se od vas očekuje. To rezultira ne samo većim novčanim nagradama već i osobnom preobrazbom nakon koje postajete samouvjereniji, samostalniji te ostvarujete više utjecaja na one koji vas okružuju.

Ništa ne može ni ući u vaš život niti u njemu ostati ako ne odgovara nečemu u vašem vlastitom načinu razmišljanja. Što god možete trajno zadržati u glavi, vaše je. Ako svjesno vjerujete da ste sposobni postići određeni cilj, i u stanju ste zadržati jasnu sliku tog cilja u svojoj glavi dovoljno dugo, s vremenom će vaš vanjski svijet početi odgovarati toj slici. Brian Tracy

Morate preuzeti osobnu odgovornost. Ne možete promijeniti prilike, godišnja doba ni vjetar, no možete promijeniti sebe. Jim Rohn


Nadam se da ću uvijek imati dovoljno odlučnosti i vrline da zadržim ono što smatram najzavidnijim od svih titula, karakter poštenog čovjekaGeroge Washington


USPJEH (SUCCESS)

S – ence of direction (osjećaj za pravac)

U – nderstanding (razumijevanje)

C – ourage (hrabrost)

C – harity (milosrđe)

E – steem (poštovanje)

S – elf confidence (samopouzdanje)

S – elf acceptance (prihvaćanje samog sebe)

Maxwell Maltz – Psiho-kibernetika


Ako ste ozbiljni iskoristite ovaj trenutak. Sve što možete učiniti, sve o čemu sanjate započnite odmah. U hrabrosti je genijalnost, moć & čarolija. Samo krenite i vaš će se um zagrijati. Počnite i posao ćete završiti. Goethe

Biti sretan

 1. Ne rješavaju se poteškoće bježeći od njih.
 2. Suočite se hrabro sa životom i ne dopustite poteškoćama da uznemiruju dubinu vašeg mira.
 3. Uvjerite sebe da je biti smiren duševni stav i apsolutno ne zavisi od izvanjskih stvarnosti.
 4. Živite danas. Ne živite u prošlosti i ne dajte se paralizirati strahom od budućnosti.
 5. Budite ponosni što postojite. Sjetite se da ste jedinstveni i neponovljivi.
 6. Ne zasnivajte svoj život na drugima.
 7. Ne fantazirajte, već ostvarite svoje fantazije, svoje planove.
 8. Nikad ne odgađajte. Radite stvari onda kada ih treba napraviti.
 9. Nikad nemojte imati strah od života.
 10. Nikad ne okrivljujte druge za svoje probleme.

Valerio Albisetti – Biti sretan – Psihoterapija za sve


Ima li svjetla u duši,

Bit će ljepote u osobi.

Ima li ljepote u osobi,

Bit će sklada u kući.

Ima li sklada u kući,

Bit će reda u zemlji.

Ima li reda u zemlji,

Bit će mira u svijetu.

Kineska poslovica


Možeš poći kamo god želiš,

Činiti ono što želiš,

Imati sve što želiš &

Biti sve što želiš biti.

Zig Ziglar


Uspjeh proizlazi iz čovjekove volje,

Sve potječe iz stanja uma.

Da bi se uzdigao,

Moraš razmišljati visoko.

Moraš biti siguran u sebe,

Ako želiš stići na cilj.

U životnim bitkama pobjedu ne odnose

Uvijek najbrži ili najjači,

Prije ili kasnije pobjeđuje onaj

KOJI MISLI DA MOŽE!

Napoleon Hill


Onaj tko je dobar u opravdanjima,

rijetko je dobar u i čemu drugom.

Benjamin Franklin


Obrazovan čovjek je onaj,

koji je tako razvio svoje misli,

da smatra kako može postići

što god želi bez ugrožavanja

prava drugih ljudi.

 Napoleon Hill


Najbolje što možete učiniti

za cijeli svijet je iz sebe

izvući najviše moguće. 

Činite, svakog dana,

SVE što može toga

dana biti učinjeno.

Wallace D. Wattles


Vaše vrijeme je ograničeno, zato ga nemojte trošiti živeći tuđi život.

Ostanite gladni. Ostanite nepromišljeni. Steve Jobs


13 vrlina Benjamina Franklina:

1. Umjerenost – Ne jedi do otupjelosti; ne pij do pripitosti

Za zdravo tijelo najčešće nisu potrebne radikalne promjene, makar i one mogu biti dobre što znam iz iskustva, već umjerenost i postepeno stvaranje kvalitetnih navika.

2. Šutljivost – Ne govori nego ono, što može koristiti drugima, ili tebi samome; izbjegavaj tričave priče

To ne znači da budete povučeni i anti socijalni, sam Franklin je bio izrazit govornik. To znači da izbjegavate tračeve i govorite svima i svakome ono što mislite, svoja mišljenja dijelite s osoba koje tu zaslužuju.

3. Red – Odredi svakoj stvari svoje mjesto; odredi svakom dijelu svog posla svoje vrijeme

Franklinu je ovo bila najteža vrlina, a siguran sam i da sami znate da većinu dana iskrsne nešto čemu treba obratiti pozornost, ali to nisu nevažni telefonski pozivi i tv serije.

4. Odluka – Odluči da uradiš što trebaš; neizostavno uradi ono, što si odlučio.

Jačanje odlučnosti, hrabrosti i discipline.

5. Štedljivost – Ne troši ni na što, osim na ono što koristi drugima ili tebi samome, tj. ne rasipaj ništa

Čak i najbogatiji čovjek na svijetu mora štedjeti zato je veoma korisno razviti tu naviku.

6. Marljivost – Ne gubi vrijeme; budi uvijek zaposlen nečim korisnim; prekini sve nepotrebne djelatnosti

Nemojte krivo shvatiti ovu vrlinu i postati ovisni o poslu. Pronađite vrijeme i za ugodu,ali onda se potpuno opustite i iskoriste te trenutke da napunite baterije.

7. Iskrenost – Ne služi se lažima; misli pošteno i pravedno, a ako govoriš govori isto tako

Svi cijenimo iskrenost kod drugih. Bilo bi vrijeme da počnemo cijeniti i vlastitu iskrenost.

8. Pravda  Ne čini nikome nepravde, niti ne propuštaj dobročinstava, što ti je dužnost

Koliko pružiš drugima toliko ćeš dobiti zauzvrat na jedan ili drugi način.

9. Uzdržljivost – Izbjegavaj krajnosti; nastoj da uvrede ne uzimaš za zlo, što ti je dužnost

10. Čistoća – Ne trpi nikakve nečistoće na tijelu, odijelu ili u stanu

Ukoliko sumnjate u vrijednost čistog ureda, stana ili tijela imajte na umu činjenicu da su znanstvenici utvrdili da čišćenje smanjuje napetost i stres te poboljšava koncentraciju. Možda vas to potakne da onu jednu majicu koja je uvijek na stolici pospremite.

11. Spokojstvo – Ne uznemiravaj se zbog sitnica ili zbog običnih ili neizbježivih događaja

Ne uznemiravajte se oko stvari koje nisu u vašoj moći. 

12. Kreposnost – Rijetko opći spolno,osim kad se radi o zdravlju ili potomstvu, ali nikad do zasićenosti ili iznurenost, ili da naškodiš svome, ili nečijem drugom miru ili ugledu

13. Poniznost – Ugledaj se u Isusa i Sokrata

Ključ je u tome da težite ostvarenju savršenstva, ali i da budete svjesni da do njega nikada ne možete doći.


Na vrhu ste…

 1. Kada ste jasno spoznali da neuspjeh proizlazi iz događaja, ne iz čovjeka i da je jučer završilo prošle večeri, a danas je pred vama novi dan;
 2. Kada ste prošlost učinili prijateljicom, kada ste usredotočeni na sadašnjost i kada sa optimizmom gledate u budućnost;
 3. Kada znate da uspjeh (pobjeda) ne gradi vašu ličnost, a da je neuspjeh (gubitak) ne slama;
 4. Kada ste ispunjeni vjerom, nadom i ljubavlju i kada u vašem životu nema bijesa, pohlepe, krivice, zavisti ili želje za osvetom;
 5. Kada ste dovoljno zreli da odgodite zadovoljstvo te kada u središte pozornosti postavite odgovornosti, a udaljite prava;
 6. Kada znate da ako propustite stati uz ono što je moralno ispravno postajete žrtvom zločinačkog čina;
 7. Kada ste sigurni u ono što jeste, dakle, kada ste u miru s Bogom i u prijateljstvu sa čovjekom;
 8. Kada ste neprijatelje učinili prijateljima i kada vam oni koji vas najbolje poznaju iskazuju ljubav i poštovanje;
 9. Kada ste spoznali da vam drugi mogu pružiti užitak, ali da istinska sreća proizlazi iz djela koja vi činite za njih;
 10. Kada na zlovolju odgovarate srdačno, na gruost uljudno, na potrebu velikodušno;
 11. Kada volite nevoljene, pružate nadu beznadnima, neprijateljima odgovarate prijateljstvom, a obeshrabrenima ohrabrenjem;
 12. Kada ste sposobni oprostiti, nadati se, suosjećati i biti zahvalni;
 13. Kada znate da “on koji će postati najuzvišeniji među vama, mora postati sluga svih vas”;
 14. Kada prepoznajete, priznajete, razvijate i koristite svoje bogomdane tjelesne, umne i duhovne sposobnosti u slavu Boga i na dobrobit čovječanstva;
 15. Kada možete stati pred Stvoritelja svega postojećeg, a da vam on kaže: “Dobro si to učinio, ti dobri i vjerni slugo”.

Zig Ziglar – Pogled s vrha


7 lekcija koje možemo naučiti od gusaka

Da li ste se ikada zapitali zašto guske lete u V-formaciji? Kao i kod većine životinjskog ponašanja, Bog (svemir) je i za to imao dobar razlog uključivanja u guščji instinkt. Svaka ptica mašući krilima kreira pozitivnu struju za pticu koja je slijedi. U V-formaciji cijelo jato dobiva 71% više snage za letenje nego ptica koja leti sama.

Kad god guska ispadne iz formacije, odjednom osjeti otpor prema samostalnom letu … i brzo se vrati svojoj V-formaciji. Kao guske … ljudi koji dijele iste interese i osjećaj zajedništva mogu doći do svog zajedničkog cilja brže i efikasnije nego oni koji to pokušavaju sami.

Kada se guska umori, prebaci se na kraj V-formacije, a druga guska zauzme njeno mjesto. Kada bi drugi ljudi imali toliko osjećaja kao guske, shvatili bi da njihov uspjeh ovisi o timskom radu, preuzimajući povremeno na sebe i teške poslove dijeleći vodstvo. Najbolji timovi su oni u kojima članovi vode brigu jedni o drugima, u dobru i zlu. Guske su to shvatile odavno.

Guske u širem području V-formacije zvukovima podržavaju one u vodstvu da održe ili ubrzaju svoju brzinu. iako se to rijetko čuje sa zemlje, jato gusaka u formaciji je jako bučna družina. Postoji nekoliko teorija zašto guske neprestano gaču dok lete. Najšire je prihvaćena je ona da na taj način komuniciraju i ohrabruju jedna drugu.

Kada se guska razboli ili je ranjena, dvije druge guske napuštaju formaciju i prate je do spuštanja na zemlju kako bi joj omogućile zaštitu i pomoć. One ostaju sa njom dok se potpuno ne ozdravi ili umre. nakon toga ponovno uzlijeću i priključuju se drugom jatu kako bi što brže sustigle i priključile se svojemu.

Kad bi imali toliko osjećaja kao guske, bili bi jedni uz druge kao što to guske čine, u dobru i zlu.

7 lekacija koje smo naučili od gusaka:

 1. Jato vas možda neće pratiti
 2. Ukoliko se ne krećete u pravom smjeru
 3. Ujedinimo snage jedni s drugima
 4. Glasovi pomažu
 5. Pomažimo jedni drugima u teškim vremenima
 6. Izbjegavajte neovisnost
 7. Dijelite vodstvo

Bill Gates, američki biznismen i informatičar, osnivač Microsofta i jedan od najbogatijih ljudi u svijetu, održao je govor u srednjoj školi o 11 stvari koje niste i nećete naučiti u školi:

 1. Život nije fer, navikni se na to
 2. Svijet ne interesira tvoje samopoštovanje. Svijet prihvaća ako postigneš nešto prije nego se počneš osjećati dobro u svojoj koži.
 3. Nećeš zarađivati 60.000$ godišnje čim izađeš iz srednje škole. Nećeš biti potpredsjednik sa službenim telefonom, sve dok to ne zaradiš.
 4. Ako misliš da ti je učitelj strog, čekaj dok ne dobiješ šefa.
 5. Pečenje hamburgera nije ti ispod časti. Tvoji preci imali su drugu riječ za to: zvali su to prilikom.
 6. Ako pogriješiš, nisu tvoji roditelji krivi, ne kukaj nad svojim greškama, uči iz njih.
 7. Prije tvog rođenja, tvoji roditelji nisu bili dosadni kao sada. postali su takvi zbog plaćanja tvojih računa, čišćenja tvoje odjeće i slušanja tebe kako pričaš da si cool. Stoga prije nego što spasiš šume od parazita, pokušaj složiti ormar u svojoj vlastitoj sobi.
 8. Tvoja škola ima način za rješavanje i pobjednika i gubitnika, život nema. u nekim školama ukinuli su negativne ocjene i daju ti bezbroj prilikada daš pravi odgovor, ali to nema nikakve sličnosti sa pravim životom.
 9. Život je podjeljen u semestre. Nema slobodnog leta i vrlo malo zaposlenih je zainteresirano da ti pomogne da nađeš sebe. To čini u svoje slobodno vrijeme.
 10. Televizija nije pravi život. U pravom životu ljudi moraju napustiti kafić i otići na posao.
 11. Budi ljubazan prema štreberima. Velike su šanse da ćeš raditi za jednog …

5 Autobiografija / Biografija koje preporučamo pročitati: 

1 Richard Branson – Kako sam izgubio nevinost

To je vrlo jednostavna, a tako teško dokučiva filozofija jednog od najvećih poslovnih genija našega doba, pustolova i četvrtog najbogatijeg Britanca, sir Richarda Bransona, prema Forbesovoj ljestvici ‘teškog’ 4,6 milijardi dolara. Knjiga je jedinstvena kombinacija poslovnog vodiča i osobne priče osnivača i predsjednika Grupe Virgin pod čijim se okriljem nalazi više od 400 tvrtki.

2 Walter Isaacson – Steve Jobs

Autor biografije Walter Isaacson intervjuirao je Jobsa 40 puta za vrijeme njegove najteže borbe s rakom, a mnogo je vremena provodio i s rodbinom te prijateljima slavnog izumitelja.
Tako je otkrivena tajna kako je Steve Jobs dobio inspiraciju za izradu iPada. Zanimljivo, iako mu je oduvijek Microsoft bio najveći rival s kojim se često nije slagao, Apple bi u ovom slučaju trebao biti vječno zahvalan firmi Billa Gatesa.
Walter Isaacson je sjajan pisac, autor senzacionalnih biografija Benjamina Franklina, Alberta Einsteina i Henryja Kissingera. Steve Jobs molio ga je da napiše i njegovu biografiju, ali Isaacson je dugo odbijao, uvjeren da je prerano za takav pothvat.

3 Lee Iacocca – Biografija

Lee Iacocca je medijski najeksponiraniji menadžer 20. stoljeća. Bio je na čelu čak dviju velikih automobilskih kompanija – Forda i Chryslera. Neopravdano, ali ne i neočekivano, ćudljivi gazda Henry Ford smijenjuje ga 1978., tada kad je Ford bio najuspješniji u povijesti. Tri mjeseca nakon, lacocca prelazi u Chrysler i izuzetno vještim vođenjem kroz naredne četiri godine izvlači tvrtku iz prijetećeg bankrota (1982.).

4 Benjamin Franklin – Autobiografija

Benjamin Franklin je bio izuzetni primjer totalnoga čovjeka, koji u sebi obuhvaća znanja i vrline poduzetnika, tiskara, filozofa, znanstvenika, političara, diplomata, politologa, gradskog oca, pa čak i vojnog časnika. I po tomu dakako nije tipičan.

5 Karlo Štajner – 7000 dana u sibiru

Knjigu 7000 dana u Sibiru možemo tumačiti na nekoliko načina. Ona služi kao svjedočanstvo žrtve Staljinova režima, a isto tako je direktan portret jednog života ispunjenog patnjom i jadom ali i nevjerojatnom snagom. Štajnerova ispovijest nam može poslužiti kao inspiracija i poticaj da nikad ne odustajemo od svojih ciljeva (života), kao što i on sam nije odustao od svoje nade da će jednog dana napustiti državu koja mu je oduzela mladost i vratiti se svojoj ženi koja ga je vjerno čekala i kojoj je, upravo zbog toga, posvetio ovo djelo.


Prihvatite 100% odgovornosti za svoj život

To znači da se morate odreći svih vaših izgovora … svih svojih priča o tome kako ste vi žrtva … svih razloga zašto nešto ne možete i zašto niste to učinili do sada … i svih drugih vanjskih okolnosti.

Nije vaš šef kriv.

Nije kriva ekonomija i stanje u zemlji.

Nije kriv vaš supružnik.

Nije zato što nemate vremena ili novaca.

Sve se svodi na to da vi stvarate svoj život onakvim kakav jest!


Pet zakona zlata

 1. Zlato lako i u izobilju dolazi svakom čovjeku koji sa strane izdvaja najmanje jednu desetinu svoje plaće kao zalog za svoju i budućnost svoje obitelji.
 2. Zlato marljivo i zadovoljno radi za mudrog vlasnika koji ga zaposli na isplativ način, uvećavajući ga poput stada na polju.
 3. Zlato ostaje uz opreznog vlasnika koji ga ulaže po savjetu ljudi koji su iskusni u njegovom upravljanju.
 4. Zlato izmiče čovjeku koji ga ulaže u poslove ili ciljeve s kojima nije upoznat ili koje ne odobravaju oni koji su iskusni u njegovom upravljanju.
 5. Zlato bježi od čovjeka koji ga silom ulaže u neostvarive pothvate, čovjeka koji slijedi čarobne savjete prevaranata i spletkara ili pak onoga koji se u ulaganjima oslanja na vlastito neiskustvo  i romantične želje.

Iz knjige Najbogatiji čovjek u Babilonu – George S. Clason


Želite li biti uspješni, proučavajte uspjeh. Želite li biti sretni, proučavajte sreću. Želite li zarađivati novac, proučavajte stjecanje bogatstva. Oni koji sve to imaju nisu slučajno došli do toga. Prvo su učili, a zatim su primjenjivali stečeno znanje.


Naučite više kako biste zarađivali više

Zar doista želite provesti četvrtinu svog života gledajući druge ljude – one na televiziji koji rade – kako se bogate živeći svoje snove dok vi vegetirate? Čitajte autobiografije uspješnih ljudi koje nadahnjuju. Čitajte knjige o psihologiji, prodaji i zdravlju. Kako biste učili i napredovali u životu, i vi se morate dati poučiti. trebate prestati misliti da sve znate i da valja imati pravo i ostaviti dobar dojam te se otvoriti mogućnosti da postanete učenik. Posvetite se doživotnom učenju.

Jack Canfield – Načela uspjeha


Postoji znanost bogaćenja

Postoji znanost o bogaćenju i ta je znanost egzaktna, poput algebre ili aritmetike. Postoje određeni zakoni koji upravljaju postupkom stjecanja bogatstva i, kad te zakone bilo tko usvoji i slijedi, ta će se osoba obogatiti s matematičkom sigurnošću.

Ako se bilo tko u vašem gradu može obogatiti, možete i vi, a ako se bilo tko u vašoj državi može obogatiti, možete i vi. Ponovno, ne radi se o izboru nekog određenog posla ili profesije. Ljudi se bogate u svakom poslu i u svakoj profesiji, dok susjedi u istom zanimanju ostaju siromašni.

Nitko ne treba ostati siromašan zbog nestašice bogatstva; postoji više nego dovoljno za sve nas.Vidljiva zaliha praktično je neiscrpiva, a nevidljiva je ZAISTA neiscrpiva. Stoga niste siromašni zbog nedostatka bogatstva.

Svaka živa stvar mora STALNO tragati za povećanjem svog života jer život, već po pukom činu življenja, povećava sam sebe.

Wallace D. Wattles – Znanost bogaćenja


Očekujte najbolje

Ako s pouzdanjem očekujete da ćete iz svakog iskustva nešto naučiti, svaka će vas zapreka ili poteškoća učiniti mudrijima i domišljatijima. Ako s pouzdanjem očekujete da ćete postati bogati ako iskoristite svoja umijeća i sposobnosti u prilikama na koje naiđete, i ako imate takav stav samouvjerenih očekivanja dovoljno dugo, to će vam se i ostvariti. Pozitivna očekivanja učiniti će vaš opći stav pozitivnim, optimističnim i veselim, što će privući u vaš život ljude koji vam mogu pomoći, i uzrokovati će da se stvari dogode baš onako kako ste očekivali.

Uspješni ljudi očekuju da će uspjeti, unaprijed.

Brian Tracy – Obogatite se na vlastiti način


Stoga morate početi shvaćati da trenutačno stanje vašeg bankovnog računa, prihoda od prodaje, zdravlja, društvenog života, položaja na poslu itd. nije ništa drugo doli tjelesno ispoljavanje vašeg prijašnjeg razmišljanja. Ako iskreno želite promijeniti ili poboljšati svoje rezultate u fizičkom svijetu, morate promijeniti svoje misli i to morate učiniti SMJESTA. Bob Proctor


15 životnih mudrosti velikog kineskog filozofa Konfucija

Konfucije je bio kineski filozof i socijalni reformator čija su učenja bila i ostala vrlo značajna širom Istočne Azije. Prema Konfuciju, suština svakog od nas je čovjekoljublje. Ono je materijalna suština čovjekovih dužnosti prema drugima i izražava se preko savjesnosti, odanosti ili obzirnosti prema drugima. Prema tome, jedino čovjek koji se pridržava čovjekoljublja može pravilno i u potpunosti obavljati svoje dužnosti prema drugima. Donosimo vam 15 snažnih lekcija temeljenih na filozofiji ovog velikog mislioca…

Izvor: www.sensa.hr

1. Gdje god da ideš, idi cijelim svojim srcem.

2. Sve ima svoju ljepotu, ali svako to ne vidi.

3. Nije važno koliko sporo ideš naprijed, važno je samo da ne staneš.

4. Onog koji tvrdi da zna sve odgovore, nisu još pitali sva pitanja.

5. Život je stvarno jednostavan, ali mi inzistiramo na tome da ga kompliciramo.

6. Nemoj misliti da si veliki čovjek zato što ti je sjena velika kad se sunce rađa.

7. Kada je očito da ne možeš postići cilj, nemoj mijenjati cilj, nego prilagodi korake koje poduzimaš.

8. Poštuj sebe i drugi će te poštovati.

9. Velik Čovjek postavlja stroge zahtjeve sebi; malen ih čovjek postavlja drugima.

10. Proučavaj prošlost ako želiš znati budućnost.

11. Ako mrziš nekoga, to znači da te ta osoba porazila.

12. Ima ih što plaču što ruže imaju trnje. Ti se veseli što trnje ima ruže.

13. Ljubaznost uzvrati ljubaznošću, ali zlo uzvrati pravdom.

14. Mudar čovjek s podjednakom mirnoćom prima pohvale i podnosi uvrede.

15. Priroda nam je dala po dva oka i po dva uha, a samo jedan jezik, da bismo mogli više gledati i slušati, a manje govoriti, jer se nikad ne može reći toliko mudrosti koliko se može prešutjeti gluposti.